Tuesday, March 10, 2015

Šveits: Neljas päev ja special night



Hommik algas nagu tavaliselt. Lärmakad naabrid allkorrusel olid viimaks poole kahe ajal maha rahunenud ning ma sain magada lahtise rõduuksega. Täiega mõnus oli ärgata päikesega koos. Täna õhtul pidi meil olema special evening ja see tähendas, et kell 16 oleme vabad ning meil on 3 tundi vaba aega enne kui koguneme õhtusöögiks sotsialiseeruma. Plaanisin õhtul minna alla linna ja Constance järve äärde. Lootsin, et kolme tunniga jõuan seal ära käia ning poodides ringi shopata. Kuigi kell 16 võivad poed juba kinni olla…

Valmistusin hommikusteks loenguteks. Meenus Keemiaravi ABC, kus dr Kaare rääkis keemiaravi toimest erinevatesse raku osadesse või nende elutegevusse. See oli huvitav loeng. Palju infot ning väga kiire ettekandmine. Mäletan, Anna ja Lemme ütlesid hiljem, et esimese kahe slaidi juures olid nad juba lootusetuld kadunud teemasse (ja esimesel slaidil oli vaid pealkiri ja nimi). Noh siin on samamoodi, kõik loengud on nagu Kaare rakuteadus ainult, et see kõik on inglise keeles ette kantud „halvas“ inglise keeles mitme erineva aktsendiga. Ha-haa! Esimesel päeval näidati meile ESO tutvustusvideot, kus kõnelev härra ütles, et ESO keeleks on halb inglise keel. Naersime hiljem, et tõenõoliselt peaks see olema ka EONSi suhtluskeel, sest enamus inimest räägib vigadega ja huvitavate aktsentidega ja see kõik ei heiduta neid mitte üldse. Mis on hea. Nõme, kui sa ei saa kaasa rääkida olulistes asjades, kuna su inglise keel sakkib sajaga.

Hommikusel tavapärasel sessioonil arstidega räägiti erinevatest soolevähkidest, mao- ja pankreasevähist. Erik van Cutsem rääkis selges inglise keeles üsnagi arusaadavalt käärsoolevähist. Teda oli huvitav vaadata. Tundus nagu tal oleks valus või kohutavalt suur kusehäda, sest mulle tundus tema ettepoole kallutatud asendi järgi puldis, et tal on jalad risti ja et ta on suures vaevas. Ta rääkis sellise pühendumisega ja tõenäoliselt tema vaevatud asend tulenes sellest, et ta soovis lihtsalt mikrofoni rääkida. Kui ta lõpuks puldi tagant välja astus, siis selgus, et ta oli üsna pikk mees ja ta pidigi alla kummardama et mikrofoni rääkida.

Ennelõunat oli meil tunniajane sessioon juhtumianalüüsideks. Mulle meeldib see aeg. Huvitav on kuulata, kuidas asju erinevates kultuurides aetakse. Ja erinevate maade haiglad on erineval tasandil. Kreekas ja Prantsusmaal on õed arsti käepikenduseks ja ei mõtle ise üldse kaasa. Iisraelis puudub MDT samamoodi nagu Eestiski, samas on neil õde-nõustaja onkoloogias seksuaalprobleemide alal. Ja Dublinis Iirimaal on kõik olemas. Ma kolin ära Dublinisse! Susan ütles küll, et parem ikka Limerick´i, sest seal on tunduvalt odavam elada. Palgast ma üldse ei räägigi!

Kella kahest kella neljani oli Marketplace sessioon. See tähendas nelja erinevat töögruppi ning me pidime liikuma ringiratast iga 30 minuti tagant.

ACFD

No comments:

Post a Comment